Meer foto's zijn hier te vinden

foto door Jasper Juinen

foto door Jasper Juinen

Het voormalig Veemarkt terrein in Utrecht wordt afgelopen jaren herontwikkeld tot een woonwijk. één ontwikkeling is Blok Y, een particulier opdrachtgeverschap met 30 appartementen. Het interieur van één van deze woningen is ontworpen door September architectuur.
De begane grond van de woning is minder diep dan de bovenliggende verdiepingen vanwege de inpandige parkeergarage in het gebouw. Op de begane grond bevinden zich de entree, studeer-/logeerkamer, douche, wastafel en toilet.
De woonkamer is op de eerste verdieping, waar zich ook de daktuin bovenop de parkeergarage bevind. De tweede verdieping is de slaapverdieping, groot genoeg om comfortabel te zijn, maar compact.
De verdiepingen zijn verbonden met een rond trappenhuis. De ronde gaten in de vloeren contrasteren met de rechthoekige ruimtes van het gebouw. Anders dan in een wentel- of spiltrap zijn bij deze trap de trapbomen in tegenfase, ze zijn binair en draaien om elkaar heen.
De binnenste trapboom spiraalt in één keer van beneden door tot boven, terwijl de buitenste trapboom op iedere verdieping een horizontale knik heeft. Door de traptreden in het onderste deel van de trap een kromming te geven die spiegelbeeldig is aan de kromming van de treden in het tweede deel van de trap is het mogelijk een tussenbordes te maken.
De trapbomen zijn verbonden met 8mm dikke stalen strips onder iedere trede, voor stabiliteit. Deze strips en de eikenhouten traptreden zijn beiden met CNC machines geproduceerd. Door inschroefmoeren te gebruiken in het hout is het mogelijk verzonken bouten te gebruiken met een vlakke onderzijde van de treden tot gevolg.
De doorvalbeveiliging is onopvallend en transparant. Het bestaat uit een kilometer touw, gespannen tussen vloer en plafond.
De geometrie en oogenschijnlijk eenvoudige detaillering benadrukt de elegante vorm van de trap die de woning zijn karakter geeft.

Ontwerp: September architectuur
Draagconstructie: ABT

foto door Jasper Juinen

foto door Jasper Juinen

foto door Jasper Juinen

foto door Jasper Juinen

foto door Jasper Juinen

foto door Jasper Juinen

foto door Jasper Juinen

Back to Top